Bugarski intelektualci protive se bugarskom memorandumu: “Europa nas ne razumije”

Znanstvenici iz Bugarske poslali su otvoreno pismo službenoj Sofiji navodeći da se ne slaže s memorandumom koji je Sofija poslala državama članicama Europske unije u kojem je uskraćena makedonska povijest i jezik. Pismo je potpisalo trideset bugarskih povjesničara, znanstvenika, sveučilišnih profesora.

U pismu “Europa nas ne razumije”, koje su prenijeli lokalni portali, potpisnici inzistiraju na “temeljnoj promjeni paradigme u povijesnom razmišljanju” i ističu da se ne slažu “da Makedoniju predstavljaju samo kao zemlju koja se ne bavi vlastitom prošlošću”.

Potpisnici zajedničkog pisma vjeruju da memorandum ne odražava postignuća mnogih bugarskih povjesničara u posljednjim desetljećima i da je Europi nerazumljiv.

  • Ne vidimo kako Europa može razumjeti teze nekih institucionalno utjecajnih bugarskih znanstvenika koji ne govore jezikom ni moderne historiografije ni suvremenih humanističkih i društvenih znanosti. Memorandum ne odražava načela i vrijednosti na kojima je izgrađena Europska unija, navodi se u pismu.

Tvrdnja o zajedničkoj povijesti do 1944. godine, jednostrano protumačena kao bugarska, navodno je neuvjerljiva.

U vezi s postojanjem makedonskog jezika, kažu da su tvrdnje Sofije o “datumu rođenja nacije i jezika znanstveno nepodržane i suprotne su dostignućima povijesne znanosti, kao i društvenih i humanističkih znanosti općenito”.

(Posjećeno 53 puta, 1 posjeta danas)

Related posts