Dijaspora

Upozorenje s Islanda: Razina prijetnje erupcijom vulkana Grimsvtn raste

Znanstvenici na Islandu podigli su prijetnju erupcijom vulkana Grimsvtn, upozoravajući kako postoji više naznaka da bi se erupcija mogla uskoro dogoditi.

Ovaj vulkan 2011. imao je jaku erupciju bacajući veliku količinu pepela u atmosferu. Oblak pepela dosegao je visinu od oko 20 km i ometao zračni promet. Godinu dana ranije dogodila se erupcija vulkana Eyjafjallajkulkull, zbog čega je otkazano oko 100 000 letova.

U posljednje vrijeme primijećena je nova magma u komorama vulkana Grimsvetn, kao i porast toplinske aktivnosti. Aktivnost potresa povećala se lokalno, pa sve to sugerira da bi uskoro mogla doći do erupcije, javlja RT.

Međutim, znanstvenici kažu kako je mala vjerojatnost ponovnog izbijanja erupcije slične onoj iz 2011. godine.

Vulkan Grimsvtn imao je oko 65 erupcija u posljednjih 800 godina, što ga čini jednim od najaktivnijih vulkana u zemlji.

Manje erupcije na tom vulkanu događaju se svake četiri do 15 godina, dok se veće erupcije događaju svakih 150 do 200 godina. Neki od najvećih zabilježeni su 2011., 1873. i 1619. godine.

Iako će erupcija vjerojatno uzrokovati određeni poremećaj u zračnom prometu, ne očekuje se da će biti blizu erupcije Eyafjallajajakull, iako je vulkansku aktivnost teško predvidjeti.

Ucinite i vi nesto za nas.Godinama besplatno nudimo veliki izbor turskih serija.Nista nismo trazili od vas,Sada trazimo vasu pomoc!Da postanete nas subscriber na youtubeu dok ne dodzemo do 10000. Na taj nacin cemo i mi i vi biti zadovoljni i nastaviti sradom….Toliko bar mozete …samo potvrdite na dugme ispod ..hvala vam i budite uvek uz nas.TV SERIJE 

Posljednje ažuriranje Ottobre 10, 2020 od strane admin

(Posjećeno 62 puta, 1 posjeta danas)

Related posts