Dijaspora

Dačić: Nikakav dokument nije potpisan sa Kosovom“Američki funkcioneri stalno koriste Tviter za izražavanje nekih svoji stavova”, kazao je šef diplomatije Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao je danas da ne postoji sporazum koji je potpisan “od strane Vučića i Hotija”, već da postoji odvojeni tekst koji je potpisala “naša strana i njihova strana”.

On je u Kragujevcu odgovorio na novinarsko pitanje da li je tačno ono što tvrdi predsjednik Srbije Alesandar Vučić da je potpisan bilateralni sporazum Srbije sa Amerikom ili ono što tvrdi specijani izaslanik američkog predsjednika za pregovore Beograd i Prištine Ričard Grenel, da postoji bilateralni sporazum sa Kosovom.

“Pa ja ne znam stvarno šta je Grenel izjavio, pošto, znate američki funkcioneri stalno koriste Tviter za izražavanje nekih svoji stavova. Ono što je sigurno da ne postoji sporazum koji je potpisan od strane Vučića i (kosovskog premijera Avdulaha) Hotija”, rekao je Dačić.

On je kazao da postoji odvojeni tekst koji je potpisala “naša i njihova strana”.

“Nikakav dokument sa Kosovom nije potpisan”, rekao je Dačić.

On je naveo da očekuje nastavak dijaloga koji se vodi u Briselu i da to ne bi trebalo da bude u suprotnosti niti da ima ikakve veze sa onim što se dešavalo u Vašingtonu.

“Prije svega mislim da treba da se slože prioriteti. Pod broj jedan, mi smo izbacili iz tog sporazuma onaj dio koji se tiče političkog rješenja odnosno statusa, odnosno pokušaja da se nametne da Srbija pristaje na međusobno priznanje”, rekao je Dačič.

Drugo, dodao je on, time se pokazuje da pitanje Kosova nije riješeno, jer ako se to pitanje izbacuje, znači da o tome tek treba da se razgovara.

U odnosu na raniji period, kaže, vjerovatno bi to stajalo u nekoj preambuli i ako se Srbija s tim ne bi složila, sastanak ne bi ni bio održan.

“Znači, to je jedna značajna promjena u ponašanju američke administracije”, ocijenio je Dačić.

Istakao je da je, s druge strane, značajno da je Srbija unaprijedila odnose sa američkom administracijom jer je Amerika velika sila, a Srbiji je u interesu da sa njom bude strateški partner.

“Treće su benefiti koji postoje od ovog sporazuma, koji su prije svega u oblasti ekonomije, infrastrukture, mini Šengena i svega ostalog što spada u domen svakodnevnog života građana”, rekao je Dačić.

On je ocijenio da postignuti sporazum može da pruži značajan doprinos dok se ne riješe politička pitanja, da se normalizuju odnosi u svim drugim segmentima i da se ne ponavljaju opstrukcije iz prethodnog perioda.

Dačić je odgovorio i na pa pitanje da li će se Zajednicom srpskih opština (ZSO), koja nije pomenuta u Vašingtonu, baviti Evropska unija i Brisel.

Kazao je da to nije bio dio razgovora u Vašingtonu, jer se radi o ekonomskom sporazumu, i naveo da ZSO ostaje “obaveza koja mora da se ispuni”.

“Ako ćemo ići tom logikom, onda mi nismo sigurni ni da će ovo da se ispuni što su Albanci potpisali (u Vašingtonu), jer njima ništa nije problem da potpišu, zato što sve slažu. Tako da ćemo tek vidjeti kako će se odvijati. Ovo je samo prvi dio svega toga”, rekao je Dačić.

Ucinite i vi nesto za nas.Godinama besplatno nudimo veliki izbor turskih serija.Nista nismo trazili od vas,Sada trazimo vasu pomoc!Da postanete nas subscriber na youtubeu dok ne dodzemo do 10000. Na taj nacin cemo i mi i vi biti zadovoljni i nastaviti sradom….Toliko bar mozete …samo potvrdite na dugme ispod ..hvala vam i budite uvek uz nas.TV SERIJE 

(Posjećeno 43 puta, 1 posjeta danas)

Related posts